Aici găsești articole informative și inspiraționale, construite pe baza ultimelor descoperiri și trenduri, în care sunt inserate interviuri cu medici, terapeuți și specialiști.
ALTvibe

Întrebarea nu este “cât câștigi la serviciu?”, ci “cât te costă?”

Cred că tuturor ne place să fim recunoscuți nu doar pentru un singur moment de glorie, ci pentru tot ce facem în fiecare zi” (Neil Armstrong)

Petrecem, deseori, mai mult timp la serviciu decât cu familia. Stăm mare parte din zi cu oameni de vârste diferite și eduucație diferită. Așa că viața la birou nu e întotdeauna ușoară. Sunt 8 ore din viață ta pe care le vinzi lucrând. Și atunci, cum le poți vinde mai bine?

 

Există o serie de nevoi în viața profesională care, dacă nu sunt satisfăcute, scad drastic nivelul de mulțumire, eficiență sau împlinire, încurajând, în schimb, mai degrabă sabotarea. Încet-încet, nu mai e bine nici pentru tine, nici pentru locul unde lucrezi.

Cu cât îți cunoști mai bine nevoile, cu atât îți va fi mai ușor să alegi un loc de muncă în care să te simți mai bine, mai valorificat.

NEVOIA DE ACȚIUNE

Orice om care muncește are nevoie să se simtă util, responsabil pentru munca pe care o face, căreia să îi și vadă rezultatele. În caz contrar, o stare de disconfort se instalează treptat, ducând uneori chiar la depresie. Și nu ține de vârstă, neapărat. Gândește-te cum ar fi să îi strici unui copil jocul de lego la care a muncit și s-a concentrat. Oare se mai apropie de acel joc cu aceeași plăcere? Cel mai probabil, nu.

NEVOIA DE EVOLUȚIE

O nevoie care este strâns legată de motivație. Atunci când simți că pot crește, dai ce ai mai bun și faci tot ce poți să demonstrezi că ești capabil de mai mult. Un rol nou, cu atribuții și responsabilități noi, te motivează și îți asigură evoluția.

NEVOIA DE RECUNOAȘTERE

Oricare ar fi funcția, vechimea sau vârsta, ai nevoie să fii recunoscut ca persoană și valorificat. Cunoști, cu siguranță, oameni care nu fac mare lucru la serviciu, dar se descurcă excelent în alte arii al vieții. Pentru că acolo se simt recunoscuți, apreciați pentru ceea ce fac și își pot pune în valoare calitățile. Atât de des neobservate de angajatori, din păcate.

NEVOIA DE APARTENENȚĂ

E altfel când simți că faci parte dintr-un grup în care fiecare contează. Parcă lucrezi mai bine, nu-i așa?

NEVOIA DE RELAȚIONARE

Nu suntem făcuți să trăim singuri. Avem nevoie să construim relații cu oamenii din jur. Relații care ne hrănesc și ne ajută să creștem, să avem parte de experiențe cât mai bune în ce facem. Și la birou, nu doar acasă.

NEVOIA DE REALIZARE

Nu în ultimul rând, ai nevoie să te simți realizat prin ce faci. Să simți că munca ta are sens.

 

Câte dintre aceste nevoi îți sunt îndeplinite la locul tău de muncă? Încearcă să le acorzi mai multă atenție, pentru ca timpul pe care îl petreci muncind să nu (mai) fie apăsător. Uneori ține de ține. Alteori, poate că e bine să te întrebi dacă locul unde muncești are nevoie de tine. Sau tu de el…

Ce părere ai despre acest articol?

  • Quality
  • Price
  • Service
Choose Image