„Pe scurt, emoțiile scăpate de sub control pot transforma un om deștept într-un prost” / Daniel Goleman
V-ați întrebat vreodată cât de mult contează calitatea vieții la birou? Ce sentimente vă încearcă atunci când vă îndreptați spre serviciu? Iar odată ajunși acolo, orele trec repede sau vi se pare o veșnicie până când se face ora să plecați spre casă? Când vă gândiți la colegi, vă surprindeți zâmbind sau vă încruntați? Faceți acest exercițiu, e important să știți ce simțiți când sunteți la muncă. Și poate și mai important e să încercați să stabiliți ce provoacă toate aceste emoții. Pentru că, până la urmă, nu e doar un job, acolo ne petrecem cea mai mare parte din zi, nu-i așa? Emoțiile sunt în spatele tuturor lucrurilor pe care le facem. Ignorându-le, nu rezolvăm nimic. Încercând însă să le înțelegem, le-am putea poate gestiona mai bine.
Cercetătorii de la Yale Center for Emotional Intelligence au investigat această temă, iar un studiu făcut recent în Statele Unite arată că peste jumătate dintre cei întrebați cum se simt la birou au răspuns că sunt stresați, frustrați, chiar copleșiți. Același studiu arată că starea lor ar fi provocată în special de oamenii cu care lucrează. Este demonstrat științific că transferul de emoții se face la nivel de subconștient de la o persoană la alta sau poate chiar la un întreg grup. E suficient ca o singură persoană să fie lipsită de orice urmă de inteligență emoțională pentru a strica toată atmosfera la birou. Dacă se întâmplă ca această persoană să fie și șeful echipei, e cum nu se poate mai rău.
Voi cum procedați? Indiferent de poziția ierarhică. Sunteți deschiși, încercați să aflați ce e în spatele unei ieșiri sau unei stări proaste sau vă grăbiți să judecați? Potrivit specialiștilor de la Yale, e întotdeauna important să ne întrebăm ce emoție este acolo. Stresul poate ascunde multă frustrare, iar furia – dezamăgire. Încercarea de a afla ce e în spate ajută, îi poate face pe oameni să lucreze mai bine împreună. Un mediu de lucru poate fi plin de stres, presiune, anxietăți de tot felul, dar în egală măsură ar putea fi vesel, creativ, chiar inspirațional. Depinde de cel care setează tonul.
Ce părere ai despre acest articol?