Aici găsești articole informative și inspiraționale, construite pe baza ultimelor descoperiri și trenduri, în care sunt inserate interviuri cu medici, terapeuți și specialiști.
ALTsimț

Puterea florilor. Între emoție și știință

Florile îi fac pe oameni mai buni, mai fericiți, mai săritori. Ele sunt raze de soare, mâncare și medicament pentru suflet” (Luther Burbank)

Am văzut ieri prima magnolie înflorită în acest an. Mi-a ieșit în cale cu totul neașteptat, parcă pentru a lumina dimineața ușor mohorâtă, umbrită de nori și scuturată de un vânticel rece. Am privit-o câteva minute, iar când m-am îndepărtat am simțit brusc miros de primăvară. Parcă eram înconjurată de zambile și narcise, asaltată de parfumul lor.

V-ați gândit că florile vă pot schimba starea? Puterea lor nu stă doar în frumusețe, există cercetări științifice care demonstrează conexiunea dintre flori și starea noastră de bine.

Simplul fapt că le privim sau le mirosim stimulează o serie de neurotransmițători. Dopamina, de exemplu, responsabilă pentru sentimente precum fericirea sau plăcerea. Sau serotonina, care ne calmează instantaneu. Așadar, dacă vă simțiți stresați, luați în calcul și să aduceți în preajmă niște flori – nu doar că vor înfrumuseța locul, dar vă pot liniști mult. Studii făcute de universități precum Harvard, Rutgers sau Texas A&M arată că florile pot îmbunătăți și funcțiile cognitive, deci dacă sunteți în căutare de inspirație, un mic buchet poate fi soluția potrivită pentru mai multă creativitate.

Contează inclusiv culoarea florilor – un articol publicat de National Library of Medicine arată că florile galbene au cel mai puternic efect de relaxare. Cele roșii ne dau energie, iar cele albastre sau verzi, ne aduc o stare de calm.

Cât despre arome, știți cu siguranță ce efect are lavanda, de exemplu, asupra stării noastre de bine. Liniștește, de-stresează, reduce ritmul cardiac și tensiunea arterială și aduce un somn liniștitor. Dar știați oare că trandafirii îmbunătățesc memoria și abilitățile de învățare? Asta chiar în timpul somnului, după cum au constatat cercetătorii de la Universitatea Freiburg. Chiar visam să putem învăța în timp ce dormim, nu-i așa? Ei bine, se pare că parfumul trandafirilor e de mare ajutor în acest sens. Rata de învățare e cu 30% mai mare în cazul persoanelor care dorm în miros de trandafiri, potrivit studiului Universității din Freiburg.

Dincolo de efectele terapeutice, florile mai au o mare calitate – reușesc, cumva, să-ți smulgă un zâmbet. Și atunci când le primești, și când le dăruiești.

Fii ca o floare, întoarce-ți capul după Soare!” (Khalil Gibran)

Referințe:

Harvard -”Living with Flowers Strengthens Feelings of Compassion, and decreases Anxiety and Worry”

Rutgers University- “An Environmental Approach to Positive Emotion- Flowers”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8507779/

https://neurosciencenews.com/rose-smell-learning-sleep-15611/

Ce părere ai despre acest articol?

  • Quality
  • Price
  • Service
Choose Image