„Când gătesc pentru prieteni sau familie, când stăm împreună, mâncăm, râdem și vorbim, atunci sunt cea mai fericită.” (Gwyneth Paltrow)
Ar putea fi oare atât de simplu? Să fie de ajuns o masă cu familia pentru a mai reduce un pic stresul zilnic? Așa se pare, din câte susține Asociația Americană a Inimii, care a făcut un astfel de studiu.
Rezultatul? 91% dintre părinții chestionați susțin că familiile lor sunt mai puțin stresate atunci când iau masa împreună. Dintre cei o mie de adulți participanți la acest studiu, 84% și-ar dori să aibă mai mult timp pentru se așeza la masă cu cei apropiați. Cu toate acestea, mai mult de jumătate din timp și-o petrec mâncând singuri.
„Prea puține familii iau masa împreună. Mâncăm în fața televizorului, absorbiți de câte un program”. ( Dr. Oz )
Conectarea cu ceilalți chiar face ca nivelul de stres să scadă, susțin cercetătorii Asociației. Potrivit acestora, e foarte important ca oamenii să înțeleagă că stresul trebuie gestionat cât mai mult posibil și, mai ales, cât mai repede. Pentru că o stare constantă de neliniște crește riscul de infarct sau alte boli de inimă.
Realitatea, confirmată și de acest studiu, este însă că lumea este foarte stresată, în general. Două treimi dintre cei chestionați sunt în această situație. Iar aproape o treime dintre ei se simt chiar foarte stresați. 7 din 10 persoane cred că s-ar simți mai bine dacă ar avea timp de o pauză la serviciu sau dacă ar ieși la masă cu un coleg.
Într-adevăr, interacțiunea cu ceilalți e sănătoasă. Dar, ca orice alt obicei sănătos, nu e neapărat ușor de pus în practică. Asociația Americană a Inimii și-a propus ca, până la finalul anului, să posteze pe rețelele sociale, în fiecare zi de marți, rețete simple de mese care pot fi preparate rapid pentru a fi savurate în familie. Campania se numește simplu – marțea împreună (#TogetherTuesday).
De altfel, în ultimii 25 de ani, cercetări nenumărate au confirmat un fapt cunoscut de multă vreme: o masă în familie e bună pentru spirit și pentru sănătatea tuturor membrilor ei. Studii recente au legat mesele regulate în familie de performanțe mai bune și mai multă încredere în sine.
Tu când te-ai așezat ultima oară la masă împreună cu familia ta?
„O familie fericită e un soi de rai timpuriu”. ( George Bernard Shaw )
Referințe
neurosciencenews.com
Ce părere ai despre acest articol?