Să fie oare muzeul un loc unde poți afla mai multe despre tine? Unde poți învăța să gândești mai mult și mai clar?
O idee explorată de o galerie de artă din Manchester, unde se află o cameră pentru respiro. „Room to breath” este o încăpere mică, ai cărei pereți sunt vopsiți în verde închis și în care se află doar 3 tablouri. E locul unde te poți retrage pentru un sfert de oră și, ghidat de o meditație, poți învăța să te concentrezi.
Stând în camera aceea verde închis, ascultând o înregistrare care te îndeamnă să inspiri și să expiri, vezi ce îți atrage atenția, ce îți place și ce nu îți place. Și, cu cât privești mai mult, cu atât vezi mai multe. Se creează cumva o conexiune între tine și obiectul pe care îl privești. Ești prezent în momentul actual, ceea ce e o abilitate importantă a meditației conștiente. Nici nu e nevoie să știi multe despre artă pentru a participa la acest experiment care te relaxează pur și simplu. Simplul fapt că îți acorzi timp să observi lucruri pe care altfel le-ai fi ignorat îți schimbă starea și te liniștește. În viața agitată pe care o ducem, asaltați de tehnologie, nu prea mai reușim să ne implicăm efectiv în momentele pe care le trăim, să le savurăm pe deplin, să le descoperim frumusețea.
Conceptul de muzeu conștient îi aparține britanicei Louise Thompson, care timp de 12 ani a lucrat ca manager pentru sănătate și bunăstare la Galeria de Artă din Manchester și care acum colaborează cu muzee din întreaga lume. Perspectiva ei este că muzeele și galeriile de artă nu sunt doar locuri pentru a expune obiecte, ci spații publice unde îți poți îmbunătăți sănătatea mintală. Observând obiectele din muzee, dezvoltăm un simț al sinelui și al apartenenței, spune ea. „Dacă înveți această abilitate cu un obiect sau o pictură, începi să observi frumusețea și simplitatea lucrurilor în viața de zi cu zi. Și ajungi să le apreciezi la un nivel cu totul diferit.”
Abordarea “Mindful Museums”a fost adoptată și de alte galerii. La Muzeul Van Gogh din Amsterdam, de exemplu, au avut loc anul trecut sesiuni de vizionare mindful a artei, ca parte a programului “Open Up With Vincent”, axat pe sănătatea mintală. În Olanda, Muzeul Minții are propria versiune de „Room to Breathe”, folosind tehnici de mindfulness și meditație bazate pe cercetări științifice pentru a explora un tablou. Iar la Victoria Gallery & Museum din Liverpool, vizitatorii pot urma un traseu de mindfulness prin muzeu, conceput pentru a-i ajuta să savureze momentele și să descopere obiectele din colecție.
Ce părere ai despre acest articol?