„Când apare furia, gândește-te la consecințe” / Confucius
Ați simțit vreodată că vă clocotește furia prin vene? Probabil n-ați fost prea departe, după cum arată studii recente.
Ultimul dintre ele a fost publicat săptămâna aceasta în Journal of the American Heart Association și aduce un pic mai multă claritate în privința relației complexe dintre sănătatea fizică și cea mintală. Cercetătorii au putut stabili că, dintre toate emoțiile negative, doar furia ar fi cardio-toxică. Și, deși efectele ar fi reversibile pe termen scurt, episoade repetate cresc riscul de boli cadio-vasculare pe termen lung.
280 de oameni au participat la acest studiu în care, timp de 8 minute, au retrăit experiențe care fie îi enervau teribil, fie le provocau sentimente de anxietate sau tristețe. În urma acestor sesiuni, cercetătorii au folosit markeri serologici pentru a verifica sănătatea celulelor endoteliale, adică cele care căptușesc pereții vaselor de sânge. În plus, au testat și cât de repede se pot dilata vasele de sânge pentru a facilita fluxul sanguin după un blocaj.
Prilej cu care au constatat că furia afectează sănătatea vasculară prin reducerea capacității vaselor de sânge de a se dilata. Cercetări mai vechi demonstraseră deja că, după un episod de furie, riscul de a face infarct sau accident vascular cerebral rămâne ridicat timp de două ore. Și, cu cât sunt mai dese astfel de episoare, cu atât crește riscul unui incident cardiovascular.
Pentru specialiști, acest studiu este fantastic pentru că găsește o cale de a măsura cât de sănătos funcționează celulele noastre printr-un mecanism atât de specific ființei umane: starea emoțională. Ceea ce arată încă o dată cât de bine conectate sunt mintea și corpul.
Ce părere ai despre acest articol?