Aici găsești articole informative și inspiraționale, construite pe baza ultimelor descoperiri și trenduri, în care sunt inserate interviuri cu medici, terapeuți și specialiști.
ALTfel

Bucket list sau reversul lui?

Îți poți construi viața pe care ți-o dorești începând din interior, cu propriile emoții, și apoi orientându-te spre exterior, către familie, prieteni, muncă și viață spirituală” / Arthur Brooks

E vremea aceea din an în care suntem tentați să ne facem rezoluții pentru Noul An. Și, ca de obicei, ne gândim la o viață mai bună, nu-i așa? Să mâncăm sănătos, să facem sport, să nu cheltuim inutil, să căutăm un job mai bun și tot așa.

Dar lucrurile acestea nu ne vor face neapărați mai fericiți, chiar dacă reușim cumva să le obținem. Psihologul Arthur Brooks a experimentat pe propria-i piele. Își amintește că își făcea mereu, la început de an, o listă cu lucrurile pe care voia să le obțină în viață. Pe lista de la 40 de ani, de exemplu, își propusese să scrie cărți și articole, să predea la o școală de prestigiu, să călătorească pentru a ține prelegeri și discursuri. Și-a imaginat că, dacă ar reuși să facă toate aceste lucruri, ar fi mulțumit. 10 ani mai târziu, a constatat că bifase tot ce avea pe listă, dar nu se simțea neapărat fericit. Fusese, evident, foarte bucuros de fiecare dată când reușise să obțină câte un lucru din listă, dar starea de mulțumire durase puțin – o zi, o săptămână, poate chiar o lună. Dar niciodată mai mult.

Care să fie explicația? Una științifică, spune el. Se numește homeostazie, adică mecanismul natural prin care corpul nostru menține echilibrul intern pentru a supraviețui și a rămâne sănătos. Asta explică, de exemplu, de ce drogurile și alcoolul devin mai puțin eficiente în timp, obligând creierul să ceară doze mai mari pentru a simți aceeași plăcere de la început. Același principiu se aplică și în cazul emoțiilor: după o bucurie sau un succes, creierul revine treptat la starea sa normală, ceea ce face ca satisfacția bazată pe realizări exterioare să fie mereu de scurtă durată.

Iar această cursă nesfârșită pentru a obține mai mult ne face să fim mereu nemulțumiți, să avem doar momente scurte de satisfacție. Este un mecanism natural care ne împinge înainte, dar Arthur Brooks spune că putem gestiona această tendință schimbând focusul de la „ceea ce ne dorim” la „ceea ce avem”. Așadar, pentru Arthur Brooks, secretul fericirii stă în controlarea dorințelor, nu în acumularea mai multor lucruri.

Așa că și-a propus ca, în loc de un “bucket list”, să aleagă reversul acestuia. Adică se concentrează mai mult pe lucrurile pe care le are deja, în loc de cele pe care le dorește. Pentru că, spune el, atunci când adaugi lucruri pe listă, le permiți dorințelor să scape de sub control.

Arthur Brooks are și un exercițiu pe care ni-l propune la început de an. Să începem prin a face o listă cu obiective și aspirații, pe care ne recomandă să le împărțim în două categorii. Prima include bani, putere, plăcere, prestigiu. A doua categorie se referă la credință sau filosofie de viață, familie, prieteni, serviciu. Provocarea este să eliminăm trei obiective din prima categorie, iar în locul lor să notăm trei lucruri pe care deja le avem sau pentru care suntem recunoscători. O dată pe an, de ziua noastră, de exemplu, ne sugerează să revenim la listă și o actualizăm. În timp, echilibrul între ce avem și ce ne dorim va crește, spune el, ceea ce ne va aduce mai multă mulțumire și un pic mai multă recunoștință în propriile vieți.

Ce părere ai despre acest articol?

  • Quality
  • Price
  • Service
Choose Image