Aveți frați sau surori? Pregătiți-vă să îi sărbătoriți. În aprilie, dacă țineți pasul cu sărbătorile americane. Sau în mai, dacă preferați varianta europeană. Oricare ar fi alegerea, întoarcerea în copilărie va fi emoționantă.
Sărbătoarea a apărut inițial în credința hindusă sub numele de Raksha Bandhan și este o celebrare a iubirii dintre frați. Potrivit tradiției, sora leagă un fir rakhi de mătase în jurul mâinii fratelui și se roagă pentru ca el să trăiască o viață lungă, sănătoasă. Fratele îi oferă un cadou, promițând că va avea mereu grijă să o protejeze. Deși are rădăcini antice, rămâne o sărbătoare populară și astăzi în India.
În Statele Unite, o astfel de zi a fost lansată pe 10 aprilie 1995 de americanca Claudia Evart, în memoria fratelui și surorii pe care i-a pierdut când erau copii. Sărbătoarea, recunoscută de președintele Barak Obama în 2016, a fost preluată și în Canada și Australia, unde a devenit chiar foarte populară.
De altfel, sărbătorim ziua mamei din 1907, iar ziua tatălui există din 1910. Era și timpul să avem o zi doar pentru frați, nu-i așa?
În Europa, ziua aleasă în acest scop este 31 mai. Iar Portugalia a declarat-o deja sărbătoare legală, marcată printr-o zi liberă.
Despre frați s-a scris și s-a cântat mult de-a lungul timpului. Pentru Aristotel, un frate însemna „un suflet în două trupuri”. Mai aproape de noi, Nichita Stănescu trăia cu convingerea că „a avea un frate e mai vital decât a avea un înger”.
Bucurați-vă, așadar, că-i aveți sau făceți-le loc lângă voi, dacă nu sunt acum acolo. Și nu le dați drumul niciodată!
Citește & Ascultă
Ti-am pregatit un soundtrack care sa te insotesca pe parcursul acestei lecturi!
Ti-a plăcut articolul?
Trimite-l unui prieten!
Citește & Ascultă
Ti-am pregatit un soundtrack care sa te insotesca pe parcursul acestei lecturi!
Ce părere ai despre acest articol?