Aici găsești articole informative și inspiraționale, construite pe baza ultimelor descoperiri și trenduri, în care sunt inserate interviuri cu medici, terapeuți și specialiști.
ALTceva

Un nou început

Fiecare nou început vine din sfârșitul celuilalt început” / Seneca

Am intrat în săptămâna rezoluțiilor pentru Noul An. Sunt zilele acelea ale unui nou început, când totul pare simplu și ușor de făcut.

Un scurt istoric

Tradiția de a sărbători venirea Noului An a început în Egipt, în urmă cu 5 mii de ani. Pe atunci, momentul era însă unul diferit – se întâmpla la jumătatea verii, după ce Nilul inunda pământul, ceea ce însemna că-l va face fertil. Nu era, așadar, o sărbătorire în sensul folosit astăzi. Primii despre care știm că și-au stabilit rezoluții de început de an au fost babilonienii, care au hotărât să întâmpine un nou an plătindu-și datoriile și restituind obiectele împrumutate. Hotărârea lor era cu atât mai importantă cu cât promisiunile erau făcute în fața zeilor. Pentru că, nu-i așa, să nu reușești să-ți ții cuvântul dat unor oameni e neplăcut, dar e cu totul de neacceptat să încalci o promisiune făcută divinității. Și romanii celebrau venirea noului an. De altfel, Cezar este cel care a schimbat calendarul, numind prima lună Ianuarie după zeul Janus – zeul porților, al începuturilor și sfârșiturilor. Un nume foarte potrivit pentru un început de an. La fel ca babilonienii, și romanii făceau promisiuni zeilor. Promisiunile erau legate despre comportament, se angajau astfel să fie buni și să facă fapte bune.

Sărbătorirea Noului An a fost popularizată de metodiștii creștini, care au legat această celebrare de religie. În 1755, John Wesley – o personalitate care a dominat secolul din punct de vedere religios – a creat Serviciul de Reînnoire a Legământului. O slujbă care are loc în prima duminică și la care oamenii cântă imnuri, citesc scripturi și rostesc rugăciuni, scopul fiind acela de a-și reînnoi și întâri credința în Dumnezeu.

Tradiții din prezent

În zilele noastre, Anul Nou e marcat prin petreceri și călătorii, iar rezoluțiile sunt promisiuni pe care ni le facem chiar nouă. În general, ne propunem să ducem o viață mai sănătoasă și să ne dezvoltăm în plan profesional și personal. Promisiuni care, potrivit statisticilor, eșuează în proporție de 95% chiar după o săptămână. Pentru Tony Robbins, există o explicație – acest lucru se întâmplă „pentru că oamenii își setează intenții, dar nu iau hotărâri. Atunci când iei o hotărâre, faci orice ține de tine ca să se întâmple ce îți dorești. În schimb, speranța, deși e esențială, nu reprezintă o strategie”.

Și totuși, primele zile ale unui an nou sunt un nou început. O oportunitate de a o lua de la capăt. Iar Tony Robbins a gândit o strategie în 5 pași pentru a reuși în 2024:

Hrănește-ți mintea. Un apel la vigilență, în primul rând. Vigilență legată de ce alegem să consumăm. Fiindcă social-media și știrile, în general, nu mai sunt gândite doar să informeze. Și e atât de important să nu ne lăsăm influențați sau atrași în conspirații de oricel fel!

Întărește-ți corpul. Poate suna ca un clișeu, dar e o greșeală să nu acceptăm că mintea și corpul sunt strâns legate. Se hrănesc una pe cealaltă, e o conexiune extraordinară între ele. Nu e nevoie de un efort uriaș, chiar și o plimbare lungă în fiecare zi ajută pentru o stare mai bună.

Alege-ți un model. De ce? Pentru că succesul lasă urme. Cineva care a avut un traseu pe care ni-l dorim și noi va funcționa ca nordul busolei în călătoria noastră de-a lungul anului.

Puterea proximității. E important să ne înconjurăm de oameni de la care avem de învățat. E ca în sport – dacă joci mereu cu cineva care e mai slab decât tine, nu ai cum să devii nici tu mai bun.

Dă înapoi. Nu există împlinire mai mare în viață decât atunci când dăruiești – o parte din timpul tău, din priceperile tale, din ce ai. Pentru Tony Robbins, acesta e secretul vieții.

Fiecare an vine cu provocări noi, e adevărat. Dar e la fel de adevărat că stă în puterea noastră să scoatem ce e mai bun din ce trăim. E rezoluția ALTmind pentru 2024. Tu ce ți-ai propus pentru acest an?

Schimbarea este singura constantă a vieții” / Heraclit

Ce părere ai despre acest articol?

  • Quality
  • Price
  • Service
Choose Image