Aici găsești articole informative și inspiraționale, construite pe baza ultimelor descoperiri și trenduri, în care sunt inserate interviuri cu medici, terapeuți și specialiști.
ALTceva

Și dacă ar fi Ziua Recunoștinței în fiecare zi?

Ce zi e azi?” întrebă Winnie the Pooh.

E azi”, guiță Piglet.

Ziua mea preferată”, spuse Pooh.

(A.A. Milne)

Cu acest gând mi-am început eu ziua. Și a fost un început de zi atât de bun! Am rămas gândindu-mă la cele două personaje care mi-au bucurat copilăria. Mi-am amintit apoi și că porcușorul acela simpatic observase că în inima lui atât de mică încape totuși atât de multă recunoștință. Și-atunci mi-am spus: și dacă ne-am purta ca și cum ar fi Ziua Recunoștinței în fiecare zi?

 

Motive ar fi suficiente. Este demonstrat științific că sentimentul de recunoștință induce o puternică stare de bine.

Fie și simplul fapt de a lista câteva motive pentru care te simți recunoscător poate avea efecte psihologice foarte puternice. Cel puțin aceasta este concluzia unui studiu (primul de acest gen) lansat de Robert Emmons, profesor de psihologie la Universitatea California și Michael McCullough de la Universitatea Miami. Timp de 10 săptămâni ei le-au cerut studenților să se gândească la cinci lucruri care îi fac fericiți și să le pună pe hârtie. Exercițiul trebuia făcut o dată pe săptămână. Alte două grupe de studenți au primit ca temă să listeze fie lucrurile care i-au enervat în același interval de timp, fie doar să le noteze fără niciun fel de atașament, nici pozitiv, nici negativ. La finalul experimentului, cei care au practicat recunoștința au declarat nu doar că s-au simțit optimiști și mulțumiți, în general, dar au făcut parcă și mai multă mișcare, s-au simțit pur și simplu mult mai bine.

 

Și uite-așa a apărut încă o idee? Ce-ar fi dacă, dincolo de a te gândi la oameni cărora le ești recunoscător, le-ai și spune acest lucru? Direct, nu doar în scris. Ideea unei vizite de recunoștință îi aparține lui Martin Seligman, fondatorul Centrului de Psihologie Pozitivă de la Universitatea din Pennsylvania. E un fel de trecere la următorul nivel – nu ești doar recunoscător, dar împărtășești și cu alții acest fenomen. Cu cineva de la care ai învățat ceva bun, de exemplu, sau cineva care a fost lângă tine într-un moment important, dar n-ai apucat să-i mulțumești. Martin Seligman recomandă să-i scrii o scrisoare persoanei respective, dar să mergi să i-o înmânezi personal. Studiul făcut de el arată că nivelul de fericire crește imediat. Dar ce e fantastic e că sentimentul nu e doar de moment, ci persistă chiar și după câteva săptămâni.

Profesorul Allen Barton a fost curios să afle dacă astfel de practici au rezultate similare și în cuplu. Ei bine, cercetarea condusă de el în cadrul Universității Illinois a concluzionat că un simplu mulțumesc poate face minuni în căsnicie. 300 de cupluri au fost implicate în studiul care a durat 15 luni și care a concluzionat că recunoștința între partenerii de viață face ca relația să fie mai sănătoasă și, în consecință, mai stabilă.

Dacă funcționează în căsnicie, cu siguranță ar putea avea același efect și la birou, s-au gândit profesorii Robert Grant de la Universitatea din Pennsylvania și Francesca Gino, de la Universitatea Carolina de Nord. Ei au făcut un experiment în cadrul Departamentului de Strângere de Fonduri din propriile instituții. Le-au cerut responsabililor de departament să meargă să le mulțumească celor care dau telefoane încercând să strângă donații pentru școli. Nu le-au oferit bonusuri, nici nu le-au mărit salariile, le-au spus doar că le apreciază efortul pe care îl fac zilnic. Rezultatul? Oamenii au dat cu 50% mai multe telefoane după o astfel de intervenție.

Sunt doar câteva exemple care arată cam cât de puternic poate fi sentimentul de recunoștință. Un sentiment pe care îl trăiesc și eu acum, mulțumindu-vă că citiți ALTmind.

Să le fim recunoscători celor care ne fac fericiți. Ei sunt acei grădinari fermecători care ne fac sufletele să înflorească” / Marcel Proust

Ce părere ai despre acest articol?

  • Quality
  • Price
  • Service
Choose Image