Aici găsești articole informative și inspiraționale, construite pe baza ultimelor descoperiri și trenduri, în care sunt inserate interviuri cu medici, terapeuți și specialiști.
ALTceva

Păcăleală să fie, dar s-o știm și noi

Începutul de aprilie dezlănțuie în mulți dintre noi cele mai nebunești idei, uneori chiar diabolice. Pregătite din timp sau gândite spontan, farsele curg, în general, în această zi.

În mod surprinzător, nu e foarte clar cum a început totul. Cea mai populară teorie pare să lege acest fenomen de schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. Oricât ar părea de ciudat, Anul Nou începea la 1 Aprilie, potrivit calendarului creat de Iulius Cezar în anul 46 î.Hr.. Lucru pe care Papa Grigore al XIII-lea l-a schimbat în februarie 1582, când a intrat în vigoare calendarul gregorian. De atunci sărbătorim Anul Nou la 1 Ianuarie. Se spune că a durat însă ceva până când oamenii s-au obișnuit cu această schimbare, mulți păcălindu-se și marcând trecerea la Noul An tot în Aprilie. Ceea ce ar explica faptul că această zi a fost păstrată în timp drept Ziua Păcălelilor.

O altă teorie se oprește la anul 1392 și face referire la „Povestirile din Canterbury” ale lui Geoffry Chaucer. Există acolo o mențiune referitoare la ziua de 32 martie. Fapt ce a stârnit o întreagă dezbatere, unii înclinând să creadă că a fost o glumă ce a fost reluată de-a lungul anilor, prin farsele de 1 Aprilie.

Misterul persistă și astăzi. Dar fie că i-o datorăm Papei, fie lui Chaucer, această zi există de secole și dă un bust de energie creativității de primăvară.

Farsele nu se fac doar în familie sau la birou. În joc a intrat la un moment dat chiar BBC, care a transmis o știre despre o fermă din Elveția unde creșteau copaci cu spaghete. Au fost difuzate chiar imagini, care arătau oameni recoltând paste din copaci.

https://www.youtube.com/watch?v=tVo_wkxH9dU

Există și multe superstiții legate de această zi. Se spune că, dacă nu guști glumele de 1 Aprilie, vei avea parte tot anul de ghinion. Sau că, dacă nu faci măcar o farsă în această zi, vei fi păcălit într-una până la sfârșitul anului.

Dar poate că cea mai bună descriere e formulată de Mark Twain, potrivit căruia 1 aprilie este „ziua în care ne aducem aminte cine suntem cu adevărat în celelalte 364 de zile ale anului”.

Ce părere ai despre acest articol?

  • Quality
  • Price
  • Service
Choose Image