„Deschide-ți mintea. Nu ești prizonier. Ești o pasăre în zbor, ce își caută visurile în ceruri”.
Haruki Murakami
Cultura e sărbătoare națională în Japonia. Vorbim despre un popor unic, care își asumă prin Constituție misiunea de a-și promova valorile în toată lumea.
Se întâmplă în fiecare an pe 3 noiembrie, începând din 1948 și până astăzi. Este ziua în care s-a născut împăratul Meiji, cel care a condus Japonia din 1867 până în 1912. Inițial, această zi de sărbătoare națională i-a fost dedicată. Ulterior a fost transformată în Ziua Culturii, în semn de respect față de tradițiile japoneze, dar și pentru promovarea ideilor de pace și libertate, prevăzute în Constituția țării.
Și, pentru că o zi nu ar fi fost suficientă, o săptămână întreagă, prima din noiembrie, este alocată acum educației și culturii. Intrarea în muzee este gratuită în această săptămână, școlile și universitățile organizează expoziții cu lucrări semnate de elevi și studenți. Tot acum au loc ceremonii prestigioase în care sunt premiați artiștii japonezi.
Cultura japoneză e unică în lume. Ce o face cu adevărat specială e că, la nivel personal, devine artă. I se spune simplu – ichigo ichie. Adică arta de a te bucura de fiecare clipă. Sunt atât de multe aspecte ale vieții culturale japoneze pe care fiecare dintre noi și le-ar putea însuși pentru o viață cu sens, adică ikigai.
„Dacă nu a băut ceai, omul este incapabil să înțeleagă adevărul și frumusețea”
proverb japonez
Una dintre cele mai importante tradiții din cultura japoneză este ceremonia ceaiului. Dincolo de a fi doar un moment relaxant cum e cazul în alte locuri din lume, în Japonia oamenii împărtășesc o adevărată experiență spirituală. Ritualul respectă cele patru principii de bază din filosofia japoneză – armonie, respect, puritate și liniște.
Aceasta este calea ceaiului, adică sado, iar ea înseamnă mult mai mult. Învățăm să trăim în armonie (unii cu alții și cu natura) și cu respect, ne punem ordine în viață pentru a atinge o stare de mulțumire și echilibru.
Și e nevoie de atât de puțin pentru a ajunge acolo. Uneori și o cească de ceai e de ajuns. Sau poate doar un vers.
„Norii, când și când,
Acoperă luna
Împrospătând lumina privirii”.
Basho
În mod evident, nu putem vorbi despre cultura japoneză fără să ne oprim și la haiku. L-am ales pe Basho pentru că el este considerat maestrul suprem al acestui gen. Haiku este o poezie tradițională japoneză care are o formă fixă. Trebuie să conțină 3 versuri formate din 17 silabe: 5 sunt în primul vers, 7 în al doilea și încă 5 în ultimul. Esențial este și ca fiecare haiku să includă un cuvânt sau o imagine din anotimpul în care a fost scris.
„Păsările nu cunosc
Floarea numită fluture.
Cer de toamnă”.
Basho
Arta japoneză a cucerit deja întreaga lume. Japonezii au știut cumva să exploateze toate posibilitățile oferite de propria cultură, în care au îmbinat cu o măiestrie unică tot ce venea din vest.
„Văd acum că circumstanțele nașterii cuiva sunt irelevante. Ceea ce faci cu darul vieții determină cine ești”
Mewtwo
Să luăm desenele animate ca exemplu. Dincolo de a fi doar prilej de distracție, creațiile japoneze de acest gen explorează spațiul și timpul și invită la meditație. Nu e deloc de mirare că, în secolul nostru, industria de manga-anime a devenit un fenomen mondial. Copii din toată lumea își doresc acum cel puțin la fel de mult să viziteze și Studioul Ghibli, nu doar pe cele Disney.
„Avem multe în comun. Același pământ, același aer, același cer. Poate dacă am începe să ne uităm la ceea ce este la fel, în loc să ne uităm mereu la ceea ce este diferit… Ei bine, cine știe?”
Pikachu
Ce părere ai despre acest articol?