Aici găsești articole informative și inspiraționale, construite pe baza ultimelor descoperiri și trenduri, în care sunt inserate interviuri cu medici, terapeuți și specialiști.
ALTceva

Care e relația ta cu stresul?

Oamenii nu sunt neapărat deranjați de un anumit lucru, ci de percepția lor despre acel lucru”. / Epictet

E ziua în care vorbim despre stres. Pentru că e imposibil de evitat. Și pentru că nimeni nu e imun la stres.

În Marea Britanie, prima zi de miercuri din luna noiembrie este National Stress Awareness Day. O zi în care oamenii sunt invitați să-și facă un bine și să nu se mai îngrijoreze din cauza lucrurilor pe care nu le pot controla. Acțiunea a fost inițiată de Asociația Internațională pentru Managementul Stresului, o organizație care, de mai bine de 30 de ani, promovează acțiuni de conștientizare a felului în care stresul afectează sănătatea, arătând și cum poate fi gestionat acesta înainte să devină o problemă serioasă.

Milioane de oameni din întreaga lume suferă din cauza stresului. Numai în Marea Britanie, statisticile arată că 74% din populație a fost atât de stresată anul trecut încât a simțit la un moment dat că nu mai poate face față, pur și simplu.

Dar ce este, de fapt, stresul? Ei bine, veți afla poate cu surprindere că stresul biologic este o descoperire relativ recentă. Endocrinologul Hans Selye a fost primul care a identificat și documentat această noțiune în anii ‘50. Nici acum nu există o definiție acceptată de toată lumea, dar cea mai comună l-ar putea descrie drept o stare de încordare fizică, mentală sau emoțională. Este sentimentul de a te simți sub o presiune foarte mare.

Potrivit BBC, există o neconcordață între felul în care suntem programați să reacționăm la stres (adică fie să fugim, fie să luptăm) și genul de stres care afectează acum viața modernă. În cantități mici, stresul e bun. Ne meține în stare de alertă, pregătiți să înfruntăm tot ce ne rezervă viața. Dar prea mult stres face ca partea emoțională a creierului să o detroneze pe cea rațională; în absența abilității de a gândi rațional, e ușor să pierdem controlul, putem face chiar o cădere nervoasă. Când suntem foarte stresați, organismul produce foarte mult cortizol, ceea ce poate avea consecințe dramatice asupra sănătății: slăbește sistemul imunitar, făcându-ne vulnerabili la îmbolnăviri și crește tensiunea, ceea ce pune presiune pe artere și duce la boli de inimă. Stresul devine toxic atunci când nu dispare deși situația care l-a provocat s-a încheiat. Și nu e ușor de determinat când se transformă în ceva mai puternic, cum ar fi anxietatea sau depresia.

E firesc, așadar, să ne întrebăm ce putem face pentru a gestiona mai bine situațiile stresante? CNN a identificat, printr-o serie de discuții cu experți, mai multe modalități de a scăpa de stres:

află mai multe despre fiziologia stresului și încearcă să stabilești care e relația ta cu el. Întreabă-te ce contează pentru tine, ce te face puternic, ce te ajută în situații dificile? Dacă reușești să afli ce te motivează, care sunt punctele tale forte sau nevoile tale și ce funcționează cel mai bine pentru tine, vei putea gestiona mai ușor momentele stresante.

învață să te liniștești. Sunt mai multe tehnici prin care poți încerca să reduci nivelul de stres. Între acestea, exercițiile de respirație funcționează foarte bine.

identifică obiceiuri care îți provoacă o stare de bine. Gândește-te la lucrurile care îți dau energie, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Alege lucruri ușoare, pe care să le poți face frecvent. Fă o plimbare în pauza de prânz, mergi la culcare cu 15 minute mai devreme sau discută săptămânal cu prietenii tăi, de exemplu.

trece-te și pe tine în calendar. Acordă-ți câteva minute în fiecare săptămână pentru a verifica ce merge bine și ce nu e tocmai în regulă în viața ta. Poți face asta și în familie sau în echipă, la birou. Poți deveni mai puternic, mai sănătos, mai fericit.

ia legătura cu alții. Stresul te poate face să te simți singur, te poți chiar simți prost văzând că alții trec mai ușor peste probleme. Simplul fapt de a sta de vorbă cu alte persoane îți poate însă schimba starea. Nu trebuie să fii popular, ci doar prezent și deschis în relația cu cei de lângă tine.

Tu cum te simți astăzi?

Nu anticipa necazurile, nici nu te îngrijora pentru lucruri care s-ar putea să nu se întâmple niciodată. Rămâi în lumină!” / Benjamin Franklin

Referințe:

BBC – The Truth About Stress

CNN – 5 expert tips to stress less this fall

 

 

 

 

Ce părere ai despre acest articol?

  • Quality
  • Price
  • Service
Choose Image