Pare că da, de vreme ce îi dedicăm o zi din an. Sunt 23 de ani deja de când asociem ziua de 21 martie cu poezia. Este o inițiativă UNESCO ce îi conferă poeziei rolul binemeritat, surprins atât de bine de Nichita Stănescu:
„Poezia nu este numai artă: ea este însăși viața, însuși sufletul vieții. Fără poezie, omul nu s-ar distinge de neant”.
Și, dacă tot am ajuns la Nichita, ne și oprim puțin. Preț de-o poezie, așa:
„Spune-mi, dacă te-aș prinde-ntr-o zi
și ți-aș săruta talpa piciorului
nu-i așa că ai șchiopăta puțin după aceea
de teamă să nu-mi strivești sărutul?…”
Oh, da, Eugen Ionescu avea dreptate. „Poeții sunt inima umanității”. Iar „fiecare inimă cântă un cântec neterminat, până când o altă inimă i-l șoptește înapoi. Cei care vor să cânte, vor găsi mereu un cântec. Iubind, oricine devine poet”, spunea și Platon. Și chiar așa e. Fiecare dintre noi a scris la un moment dat o poezie, nu-i așa? Chiar dacă a rămas uitată undeva, într-un sertar.
Poezie s-a scris din timpuri străvechi. Cel mai vechi poem de dragoste, expus la Muzeul Arheologic din Istanbul, are 6000 de ani și vine tocmai din vremea sumerienilor. Despre puterea poeziei vorbește și Aristotel : „Poezia este mult mai fină și mai filosofică decât istoria, pentru că poezia exprimă universalul, în timp ce istoria exprimă particularul”.
De ziua poeziei, ne întoarcem la Paul Verlaine și strigăm și noi cât de tare putem – „muzică înainte de toate, muzică acum și întotdeauna”. Și ce frumos cântă Leo Ferre Arta poetică a lui Verlaine!
Dacă e poezie, este și Walt Whitman, cu al său „Cântec despre mine însumi”:
„Astăzi cânt despre mine
Și-n ceea ce spun despre mine vă puteți încrede.
Pentru că fiecare atom al meu este și al vostru”.
Sunt infinite valențele simbolice ale poeziei. Pentru Leonardo da Vinci, „pictura este poezie mai degrabă văzută decât simțită, iar poezia este pictură mai degrabă simțită decât văzută”.
Și, de ce nu? Poate fi și dans. În special când versurile scrise de Garcia Lorca devin o invitație la vals lansată chiar de poetul Leonard Cohen:
E incredibilă forța ce poate răzbate dintr-un simplu vers, mai ales când vine chiar de la Jim Morrison – „dacă poezia mea urmărește ceva, este să elibereze oamenii de modurile limitate în care realizează și simt”
Avem, da, avem mare nevoie de poezie. Acum poate chiar mai mult ca oricând.
Citește & Ascultă
Ti-am pregatit un soundtrack care sa te insotesca pe parcursul acestei lecturi!
Ti-a plăcut articolul?
Trimite-l unui prieten!
Citește & Ascultă
Ti-am pregatit un soundtrack care sa te insotesca pe parcursul acestei lecturi!
Ce părere ai despre acest articol?